Wat aan een breuk voorafgaat

‘Later zei mijn vader dat hij op mijn vijftiende al afstand van mij had genomen.’

Contact verbreken met je vader, moeder of kind doe je niet zomaar. Daar gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Een geschiedenis van openlijke of verborgen conflicten, waarbij het contact soms al meerdere keren stilviel. De breuk zelf is in deze geschiedenis niet meer dan het gevolg van een proces en de inleiding tot een nieuwe fase. Een stip op een tijdlijn. Het resultaat van een proces dat is verbonden met een kluwen van emoties, waarin het familiesysteem en de en de situatie waarin ouders en kinderen zijn opgegroeid meespelen, en waarin de dynamiek van hechting, verbondenheid en loslaten een belangrijke factor is.

Gaat het om verborgen conflicten, dan heeft de verlatene de signalen misschien niet eens opgemerkt of ze niet serieus willen of durven nemen. Dat wil echter niet zeggen dat de signalen er niet waren.

 

Barsten en spanningen in de ouder-kindrelatie kunnen door heel uiteenlopende redenen ontstaan. Van verslavingsproblematiek tot scheiding, van psychiatrische problemen tot familiegeheimen. Uiteindelijk draait het in alle verhalen van moeilijke relaties tussen ouder en kind misschien wel om onvoldoende bevrediging van de emotionele basisbehoeften aan veiligheid, verbondenheid en autonomie.

 

Meer over Verbroken contact:

Verbroken contact

De breuk

Rouw

Opkrabbelen en herstel

Wat te doen als